JVS Motoren

Website motoren

Kalk vs. Cement: Wat kies je voor pleisterwerk?

2 min gelezen

Wist je dat de keuze tussen kalk en cement je pleisterwerk kan maken of breken? Daarom helpen we je graag bij het maken van de juiste bouwbeslissingen. In deze blog lichten we in het kort toe wat de verschillen zijn tussen kalk en cement.

Wat is Kalk?

Kalk, volmondig ook wel calciumoxide genoemd, is een natuurlijk materiaal dat al vele eeuwen lang een prominent materiaal in de bouw is.

Hoe het wordt verkregen? Door kalksteen te verhitten tot hoge temperaturen waardoor calciumoxide ontstaat. Dit is een poeder, dat bij het gebruik vervolgens gemengd wordt met water om kalkmortel te maken. De eigenschappen van kalkmortel zijn een ademend vermogen en flexibiliteit. En dat is precies wat het ideaal maakt voor renovaties en het pleisterwerk zoals van betonnen legoblokken of ecologische bouwprojecten.

Voordelen van kalk in pleisterwerk

  1. Ademend vermogen: Kalkpleister laat muren ademen. Dat is precies wat vochtregulatie bevordert en schimmelvorming voorkomt. Zo ben je beter verzekerd van een gezond binnenklimaat.
  2. Flexibiliteit: Kalkmortel is elastischer dan cementmortel, en dat maakt het beter bestand tegen scheuren en bewegingen in het gebouw.
  3. Duurzaamheid: Kalk verhardt langzaam. Dat betekent dat het met de tijd sterker wordt en bijdraagt aan de lange levensduur van het pleisterwerk!
  4. Milieuvriendelijkheid: Kalk is een natuurlijk materiaal dat minder energie verbruikt tijdens de productie dan cement. Dat maakt het een duurzame keuze

Wat is cement?

Cement, vaak in de vorm van Portlandcement, is een bindmiddel dat wordt gebruikt in bouwmaterialen zoals beton en mortel. Het wordt gemaakt door kalksteen en klei te verhitten tot zeer hoge temperaturen en vervolgens te malen tot een fijn poeder. Cementmortel staat prominent bekend om zijn snelle uitharding en hoge sterkte op de langer termijn. Dit maakt het zeer geschikt voor moderne bouwprojecten, zoals het maken van of bouwen met betonnen stapelblokken.

Voordelen van cement in pleisterwerk

  1. Snelle uitharding: Cementmortel hardt snel uit, goed voor een verkorte bouwtijd verkort en sneller opgeleverde projecten.
  2. Hoge sterkte: Cementmortel kent ook een hoge druksterkte. Dat maakt het geschikt voor dragende structuren en zware belasting.
  3. Weerbestendigheid: Cement is zeer weerbestendig en kan goed omgaan met extreme weersomstandigheden.

Kalk vs. Cement: Welke kies je?

Bij het kiezen tussen kalk en cement voor pleisterwerk wil je goed nagaan waar het pleisterwerk precies wordt toegepast. Voor binnenpleisterwerk is kalk vaak de beste keuze. Dit is vanwege zijn ademend vermogen en flexibiliteit; voor een gezond binnenklimaat en de duurzaamheid van het gebouw. Voor buitenpleisterwerk kan cement de voorkeur krijgen, met name te danken aan zijn snelle uitharding en weerbestendigheid.