JVS Motoren

Website motoren

Hoe koop je de beste motorhelm?  

3 min gelezen

Het kopen van een motorhelm is in de praktijk altijd geweldig belangrijk. Van alle verschillende kledingstukken of accessoires die je draagt tijdens het motorrijden geldt voor de helm dat ze de belangrijkste, beschermde functie vertegenwoordigt. Op het ogenblik dat je ten val zou komen is het immers deze accessoire die ervoor moet zorgen dat je op passende wijze wordt beschermd. Het aanschaffen van de beste helm kan in de praktijk evenwel wat voeten in de aarde hebben. Dat is het gevolg van het feit dat er best aan een aantal zaken aandacht moet worden besteed. De belangrijkste aandachtspunten waar rekening mee dient te worden gehouden zijn de onderstaande. 

Passen is en blijft altijd de belangrijkste tip 

Het eerste waar je bij de aankoop van een motorhelm altijd aandachtig voor moet zijn is dat je ze nooit mag kopen zonder ze op voorhand te passen. Dit is een zeer belangrijke tip die in de praktijk nochtans niet zelden over het hoofd wordt gezien. Enkel en alleen door te passen is het namelijk mogelijk om voor jezelf te bepalen of de gekozen helm daadwerkelijk goed aansluit op je hoofd of niet. Een goede aansluiting op je hoofd is niet alleen belangrijk voor het comfort tijdens het rijden, bovendien is het eveneens zo dat er alleen op deze manier sprake kan zijn van een optimale bescherming. Een dergelijke helm zit goed op het moment dat ze nergens knelt en mee beweegt wanneer de hoofdhuid ook beweegt. Let op, dit geldt niet voor de wangen. Deze dienen altijd correct aangesloten te zitten. Hoe dan ook, passen is dus zonder meer altijd de boodschap. 

Let op de binnenvoering van je motorhelm  

Bij het aanschaffen van een motorhelm is het in de praktijk zeer belangrijk om goed te kijken naar het type binnenvoering waar gebruik van wordt gemaakt. Voor deze voering geldt dat ze moet voldoen aan twee belangrijke eisen. Het gaat hierbij om de volgende: 

  1. Ze dient uitwasbaar te zijn; 
  1. Ze moet vervangen kunnen worden;  

In het bijzonder voor de wangstukken geldt dat het altijd interessant is wanneer deze vervangen kunnen worden. Dat is te wijten aan het feit dat dit onderdeel van de helm er bekend om staat als eerste sporen van slijtage te gaan vertonen. Dat is niet alleen te wijten aan het feit dat de helm veelvuldig wordt opgezet en afgedaan, maar daarnaast is het zo dat elke persoon over een afwijkende zuurgraad beschikt. Het dragen van een helmmuts kan eveneens de levensduur van je helm verbeteren. Voor de meeste mensen is dit dan ook een zeer interessant iets om aan te schaffen. 

Controleer de aanwezigheid van een pinlock  

Last but not least is het zo dat je er goed aan doet om in de praktijk altijd te kiezen voor een motorhelm beschikkende over een zogenaamde pinlock. Het gaat hierbij om een flexibel viziertje welke geplaatst wordt aan de binnenkant van het helmvizier. Op het eerste zicht lijkt dit misschien een klein verschil, maar in de praktijk zorgt dit ervoor dat beslagen glazen tot het verleden behoren. Hierdoor kan een belangrijke frustratie onder mensen die rijden met de motor weggenomen worden.