JVS Motoren

Website motoren

Wat heb je nodig bij grote wonden?

1 min gelezen
eilandpleister

Bij een grote wond kan veel komen kijken. Een grote wond heeft namelijk meer verzorging nodig dan een klein wondje. Kleine wondjes kan je namelijk vaak met een kleine normale pleister bedekken, en verder alleen regelmatig checken en verschonen. Een grote wond zal snel een groter verband nodig hebben, en als je geluk hebt een eilandpleister. Een eilandpleister is eigenlijk de grote versie van een normale pleister, met een dikkere plakrand. 

eilandpleister

Goede verzorging

Natuurlijk begin je met het schoonmaken van de wond. Spoel, als het mogelijk is, de wond met water om alle viezigheid eruit te krijgen. Daarna kan je wat betadine of alcohol gebruiken om te desinfecteren. Hierna bepaal je welk soort verband er nodig gaat zijn. Als er bijvoorbeeld veel vocht uit de wond komt, heb je wellicht extra gaasjes nodig. Die kan je beter vastzetten met een zwachtel of drukverband. Valt het wel mee met de hoeveelheid vocht bij de wond? Dan kan je een eilandpleister aanbrengen. Deze zijn in allerlei maten verkrijgbaar, dus voor iedere wond is er wel iets te vinden! 
Bij ernstige wonden is het natuurlijk altijd nodig om een dokter om hulp te vragen. Maar als je weet hoe je direct een wond moet verzorgen zal dit een hoop kunnen schelen als je in het ziekenhuis aankomt.