JVS Motoren

Website motoren

C1 rijbewijs voor zware campers en lichte vrachtwagens

2 min gelezen
Rijschool

Om een zware camper of lichte vrachtwagen te mogen besturen, heb je het C1 rijbewijs nodig. Er zijn in Nederland diverse rijscholen waar je rijlessen voor dit speciale rijbewijs kunt behalen. Vaak bestaat dit uit een aantal theorielessen en een groot aantal uur aan rijles in de camper of vrachtwagen zelf. De theorielessen kunnen steeds vaker vanuit huis worden gevolgd via een digitale leeromgeving. Ideaal, wanneer je dit op je eigen momenten wilt doen! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten, om aan de rijlessen voor het camperrijbewijs te kunnen beginnen.

c1 rijbewijs

C1 rijbewijs is geen vrachtwagenrijbewijs

Soms wordt gedacht dat het C1 rijbewijs ook direct je vrachtwagenrijbewijs is. Dit is echter niet het geval! Zie het eerder als een camperrijbewijs. Met dit rijbewijs mag je voertuigen besturen met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kilogram. Voor een vrachtwagenrijbewijs zal je andere rijlessen moeten volgen. Kleine vrachtwagens vallen normaliter binnen deze gewichtsklasse, waardoor deze met het camperrijbewijs bestuurd mogen worden. Het rijbewijs voor het besturen van een camper of kleine vrachtwagen is gedurende vijf jaar geldig.

rijschool

Onderdelen van het examen voor dit rijbewijs

Het examen voor je camperrijbewijs bestaat uit andere componenten, dan het rijbewijs voor het besturen van je auto. Zo dien je twee theoriecertificaten te behalen. Het eerste examen is gericht op verkeer en techniek, terwijl het tweede examen toetst of je voldoende kennis hebt over de theorie achter de administratie rond een camper of kleine vrachtwagen. Naast het behalen van je theoriecertificaat dien je ook een praktijkexamen af te leggen. Je kunt het camperrijbewijs combineren met een Code 95-certificaat. In dat geval dien je diverse aanvullende examens af te leggen. Vaak is het echter niet noodzakelijk om dit extra certificaat te behalen naast je rijbewijs zelf.