Optimaal verpakken met de trilvuller
2 min gelezenAssemblage is te optimaliseren met een trilvuller. Vooral bij bulkverpakking kan het volume per gewicht teruggebracht worden. Het hangt er vanaf welk materiaal om het uit te drukken in percentages. Terwijl de verpakkingsindustrie altijd lastig is, is een trilvuller te eenvoudig voor woorden. Iedereen kent het effect van gemalen koffie in een pot of blik doen, je vult het tot de rand, dan twee tikken met de onderkant van de pot of het blik op het aanrechtblad, en er ontstaat ruimte om het restant in de pot of het blik te krijgen. Misschien slinkt het volume van de gemalen koffie dankzij die twee tikken met 10%?
Er zijn makkelijke oplossingen voor efficiënt verpakken
De meest bekende trilvuller is het model met een vierkante trechter erboven. De losse goederen die in bulk verpakt moeten worden gaan met een transportband naar de trechter, het wordt in die trechter gestort. Maar er zijn meerdere methodes om middels trillingen het volume te verkleinen. Als voorbeeld een trillende werkbank waar de goederen overheen gaan. Het is de techniek van een trilplaat die stratenmakers gebruiken, enkel deze staat op z’n kop. Ondanks dat trillingen meestal funest zijn voor apparatuur houden trilvullers het lang vol. Het is te omschrijven als erg duurzaam.
Misschien zijn in de verpakkingsindustrie nu alle innovaties gedaan?
Door het geheel wat uitgevonden is voor de verpakkingsindustrie, en dat het uitvoerig getest is, is er misschien niets meer te innoveren. Wat dan overblijft is het verpakken efficiënter maken. Het komt voor dat er een product eerst in bulkverpakking gaat, en dan door naar de verpakkingsindustrie. Waarom dubbel verpakken? Is het niet sneller en voordeliger om geen bulkverpakking te doen, maar gelijk in de goede dozen? Dan is er ook de factor transport, rijst wat in Azië groeit gaat in bulk naar Nederland om het te verpakken in doosjes waar een Italiaans merk opstaat. Deze lijn moet efficiënter te maken zijn?